En İyi E-ticaret Entegrasyonu Rehberi (Karşılaştırmalı Tablo)

Sopyo

İçerik Üreticisi

E-ticaret

5

dk okuma süresi

25 Kasım 2022

İÇİNDEKİLER

İÇERİĞİ PAYLAŞ

T.C. Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı 2022 E-Ticaret İlk 6 Ay Verilerinde de doğrulandığı gibi e-ticaret sektörü son sürat büyümeye devam ediyor.

📌 E-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %116’lık artışla 348 milyar TL olarak gerçekleşti.

📌 Sipariş adetleri %38 artış ile 1 milyar 654 milyon adetten 2 milyar 294 milyon adede yükseldi.

📌 E-ticaretin genel ticarete oranı geçen yıl %17,6 iken bu yıl %5 artarak %18,5'e ulaştı.

Görüldüğü üzere özellikle e-ticaretin genel ticarete oranı her geçen yıl daha da artmaktadır. Hala bir e-ticaret mağazanız yoksa; yarın ya da öbür gün değil, bugün mağazanızı açmanın tam zamanıdır.

E-ticaret mağaza sahiplerinin süreç ortasında fark ettikleri önemli hatalar vardır. Sizler için derlediğimiz "E-Ticarette İşletmelerin Yaptığı 8 Hata" başlıklı yazımızı okuyarak başlangıç süreçlerinizi kontrol altına alabilir, daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Bu süreçte isteyeceğiniz son şey, markanızın ve işinizin büyümesini sınırlayan, mevcut sistemlerinizle entegre olmayan veya istediğiniz düzeyde kontrol ve özelleştirme sunmayan bir satış platformu seçmek olsa gerek. Özellikle satış kanalları çoğaldıkça bu durumun yaratacağı kaos çok daha iyi anlaşılır. Çünkü bu kritik hata, platformunuzu güncellemek veya tamamen farklı bir platforma geçmek için daha fazla zaman, para ve enerji harcamak zorunda kalmanız anlamına gelebilir. Dolayısıyla internetten satış yapmaya başlamanın ilk ve en önemli adımı e-ticaret yolculuğuna doğru stratejilerle başlamaktır.

Sektörde, e-ticaret entegrasyon hizmeti sağlayan pek çok entegratör firma bulunmaktadır. Birinin panel kullanımı daha kolayken diğerinin daha fazla özelliği vardır. Biri sadece tek paket sunarak ek modül satış modelini kullanırken, diğeri 5 paket hizmeti sunmaktadır. Fakat bu entegrasyon çözümlerinin temel amacı tüm satış kanallarını tek bir ekran üzerinden yöneterek e-ticaret süreçlerini kolaylaştırmaktır. Bir kanalda azalan stoğunuz otomatik olarak diğerlerinde de düşerken; yaptığınız fiyat değişikliği diğer tüm kanallarınıza ya da sadece istediklerinize de yansır. Birinde sorun yaşasanız dahi, ürünleriniz diğer kanallarda satışa açık olacak ve ürün, stok, fiyat, sipariş yönetimi gibi tüm e-ticaret operasyonlarınız hızla yönetilebilecektir. E-ticaret mağazanız için gerçekten zaman ayırdığınızdan emin olmanızı, işleriniz büyümeden önce işletmenize en uygun bir entegrasyon firmasıyla süreçlerinizi kolaylaştırmanızı tavsiye ederiz.

"Peki sektörde bu kadar çok entegrasyon firması varken, hangisini seçmem gerektiğine nasıl karar vereceğim?" dediğinizi duyar gibiyiz. :) Her birinin kendine özel ya da temel düzeyde yetkinlikleri olsa da sadece bir tanesi sizin için en iyisi olabilir. Bu yazımızda sektörde en tercih edilen lider firmaları karşılaştırırken dikkat etmeniz gereken kriterleri ve işletmenize en iyi çözüm olacak entegrasyonu nasıl bulabileceğinizi sizlerle paylaştık. İşte sizin için en iyi entegrasyon firmasını tercih ederken dikkat etmenizi gerekenler:

Hizmet sektöründe ürün satın alırken, alıcıların çoğu nasıl karar vermesi gerektiği konusunda tereddütte kalır. Çünkü her biri birbirine benziyordur ama bir o kadar da birbirinden farklıdır.

Bugün bir e-ticaret entegrasyon firması seçerken en önemli kriterlerden biri de entegratör firmanın altyapısıdır. Bulut tabanlı firmalar, internet olan her yerde, dünyanın öbür ucunda dahi olsanız kontrolünüzün altında olacaktır. Masaüstü yazılıma sahip firmalar ise, her geçen gün daha da dijitalleşen e-ticaret dünyasında bir zaman sonra size yetmeyecektir. Dolayısıyla bu ayrımı yapmak, sizin için en önemli ilk adımlardan biri olacaktır.

X firmasında 3 paket varken Y firmasında tek paket, Z firmasında 5 paket... Bu paketlerin her biri ihtiyacınıza çözüm olacak farklı içerik özelliklerine sahiptir. Size uygun özellikler hangi firmanın hangi paketinde mevcut öncelikle bunun analizini çıkarmalısınız.

E-ticaret entegrasyonu düşünüyorsanız, yüksek ihtimalle zaten satış kanallarınız aklınızdadır. Ideasoft, Ticimax, Shopify, Wix, Woocommerce gibi e-ticaret altyapılarından birini kullanıyor olabilirsiniz. Trendyol, Hepsiburada, Amazon, Çiçek Sepeti gibi pazaryerlerinde de satış yapıyor ya da yapmak istiyor olabilirsiniz. Baktığınız e-ticaret entegrasyonları girmek istediğiniz ya da mevcutta kullanıyor olduğunuz satış kanalları arasında API ya da XML ile entegrasyon bağlantısı sağlanabiliyor mu? Yolun başında en dikkat etmeniz gereken kriterlerden biri de budur. Satış kanallarını ise e-fatura entegrasyonları, muhasebe/ERP entegrasyonları, kargo entegrasyonları gibi e-ticaretin diğer süreçleri takip ediyor.

Aklınıza takılan bir soru ya da almak istediğiniz ek bir bilgi olduğunda, firmaların canlı chatleri üzerinden ya da müşteri hizmetleri ile doğrudan iletişime geçmeyi deneyin. Bu ilk deneyim size, satın alım sonrası yaşayacağınız iletişimin fragmanı niteliğinde olabilir! Unutmayın ki hizmeti satın almakla asla bitmiyor. E-ticaret, dinamik bir süreçtir.

Diğer bir dikkat etmeniz gereken kriter de ücretsiz demo hizmeti sunmasıdır. Entegrasyonun size sağlayacağı katma değerleri, bizzat deneyimleyerek görürsünüz. Sektörde bazı firmaların hiç demosu bulunmazken bazıların 5 gün, bazılarının 14 gün demosu bulunmaktadır. Ürünün demosu yoksa detaylıca aklınıza takılan soruları sormanız ve emin olmanız gerekir; varsa ve denemenize rağmen aklınızda sorular oluşuyorsa firmadan deneme süresini uzatma talebinde bulunabilirsiniz. Satın alacağınız hizmetin işletmenize çözüm sağlayacağınızdan emin olduktan sonra adım atmanızı tavsiye ederiz.

E-ticaret entegrasyonlarını deneyimlerken pek çok farklı özellikle karşılaşacaksınız. Panel içerisinde excel kullanımı, toplu işlemler, XML kullanımınız ya da düşünceniz varsa XML Entegrasyonu özelliklerinde dikkat etmeniz gerekenler, tüm işlemlerin sonrasında size detaylı raporlar sunup sunmadığı gibi pek çok özellik size günün sonunda kolaylık ve hız kazandıracaktır. Paneli incelerken bu özelliklere de dikkat ediniz.

Demo sürecinde bir diğer önemli kriter olan kullanım kolaylığını da deneyimlemiş olursunuz. E-ticaret entegrasyonu, firmanızın altyapısını oluşturacaktır. Dolayısıyla e-ticaret süreçlerinizi kolayca ve hızla yönetebilmeniz de dikkat etmeniz gereken çok önemli kriterlerdendir. Çünkü kullanırken zorluk yaşadığınız bir entegrasyon da size zaman maliyeti yaratacaktır.

Yukarıdaki tüm hizmet kriterlerini değerlendirdikten sonra geleceğiniz nokta e-ticaret entegrasyon fiyatları olacaktır. Kesinlikle, kriterlerinizdeki ilk eşiklerden biri fiyat olmamalıdır. Bir e-ticaret entegrasyonu için sunduğu hizmetler doğrultusunda fiyat/fayda analizi yapılmalıdır. Elbette fiyatı asla düşünmeyin diyemeyiz; fakat sunulan hizmetleri karşılaştırdıktan sonra fiyat karşılaştırması yapmanız, sizi işletmeniz için en doğru çözüme ulaştıracaktır.

Her şey mükemmel gidip sadece fiyat konusunda sıkıntı yaşamanız halinde öncelikle size çözüm olacak entegrasyon çözümü ile iletişime geçin. Sizin için yapabilecekleri olanaklar var mıdır, öğrenin. Bu doğrultuda en güzel kolaylıkların başında taksit imkanı gelmektedir. Bazı firmalar taksitli satın alımlarda vade farklı fiyat sunarken bazıları vade farksız sunar. Son aşamaya geldiğinizde fiyata takılırsanız bu kriteri de hatırlamanızı öneririz.

Yukarıdaki bilgilerde sizlerle e-ticaret entegrasyonu seçerken dikkat etmeniz gereken kriterleri detaylıca paylaştık. Tüm bu kriterleri gözden geçirip analiz ettiğinizde, işletmeniz için fiyat/fayda açısından en iyi çözüm olacak e-ticaret entegrasyonuna ulaşacağınızı söyleyebiliriz.


Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!