Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (22-29 Temmuz)

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (22-29 Temmuz)

Haftalık E-ticaret Bülteni

5

dk okuma süresi

29 Temmuz 2024

PAZARYERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Trendyol'un Olimpiyat Koleksiyonu Paris'teki mağazalarda satışa sunuldu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) resmi E-Ticaret Hizmetleri Partneri olan Trendyol'un markası TrendyolMilla'nın Türkiye'de ürettiği Olimpiyat Koleksiyonu Paris'teki Resmi Olimpiyat Mağazalarında satışa sunuldu. Anadolu’da üretilen koleksiyon; t-shirt, polo yaka t-shirt, şort, elbise, sweatshirt, beyzbol şapkası, balıkçı şapkası, plaj havlusu ve bez çanta ürünlerinden oluşuyor. Ürünler Türkiye’de Trendyolmilla uygulaması üzerinden; Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’da ise Trendyol uygulaması üzerinden de uluslararası satılıyor. Sporseverler ayrıca Lozan’da bulunan Olimpiyat Müzesi’nden (The Olympic Museum), IOC’nin resmi global satış platformu olan shop.olympics.com’dan, da koleksiyon ürünlerine erişebilecek.


Türkiye’de Trendyolmilla uygulaması üzerinden satışa sunulan Olimpiyat Koleksiyonu, milli sporcularımızın rol aldığı bir reklam filmiyle tanıtılıyor. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda ülkemizi temsil edecek olan milli voleybolcumuz İlkin Aydın, milli tekvandocumuz Nafia Kuş ve milli jimnastikçimiz Ferhat Arıcan, reklam filminde sporun dinamik ruhunu ve heyecanını yansıtıyorlar.

Ülkemizin gurur kaynağı olan milli sporcularımızın enerjisini gündelik hayata taşıyan bu özel koleksiyon, spor severler ile moda tutkunları için bir buluşma noktası niteliğinde. Milli sporcularımızın güçlü ve kararlı duruşuyla dikkat çeken reklam filmi, Türkiye'nin hem sporda hem de modada sahip olduğu güçlü potansiyeli bir kez daha gözler önüne seriyor. 

Kaynak: Oksijen Gazetesi

Hepsiburada ve N Kolay'dan yeni işbirliği.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Aktif Bank müşterileri, Hepsiburada'dan yaptığı alışverişte N Kolay Taksit Alışveriş Kredisiyle, 3 aydan 36 aya varan vadelerde, 500 liradan 100 bin liraya uzanan geniş tutar aralığında alışveriş yapılabiliyor. Aktif Bank müşterileri, dosya masrafı bulunmadan dijital, hızlı ve bol taksitli N Kolay Taksit Alışveriş Kredisini kolaylıkla kullanabiliyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Hepsipay Finansal Teknoloji ve Ödeme Çözümleri Grup Direktörü Soner Beyhan, Hepsiburada'nın genişleyen ödeme çözümlerinin müşterilerine kolaylık sunduğunu, aynı zamanda e-ticaretin de büyümesine katkı sağladığının altını çizdi.

Seyhan, "Müşterilerimize onların alım gücünü artıran, güvenli, hızlı, pürüzsüz ödeme ve vadelendirme çözümleri sunuyoruz. İş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarla müşterilerimize sunduğumuz kredi ve ödeme alternatiflerimizi genişletiyoruz. N Kolay ile yaptığımız bu iş birliği de müşterilerimize en geniş ve en kolay ödeme seçenekleri sunma yaklaşımımıza dayanıyor. Yaptığımız işbirlikleriyle müşterilerimizin yanında olmaya ve e-ticaretin büyümesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Aktif Bank Perakende ve Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cem Martı da perakende alanındaki işbirliklerine bir yenisini daha katmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Martı, dijital bankaları N Kolay ile kullanıcılarının hayatını kolaylaştırdıklarını, her zaman hızlı ve pratik çözümler sunmak için çalıştıklarını vurgulayarak, "Türkiye'nin en önemli e-ticaret platformlarından Hepsiburada ile yaptığımız işbirliği kapsamında, N Kolay Taksit Alışveriş Kredisi ile müşterilerimizin alışveriş deneyimini iyileştirmenin yanı sıra dosya masrafsız krediyle bol taksitli alışveriş yapabilmelerine imkân tanıyoruz. Perakende sektörüne katkı sağlayacak bu tip iş ortaklıklarımızı sürdüreceğiz." açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Hepsiburada'nın "Büyük Premium İndirimleri Kampanyası"nda en çok satan ürünler belli oldu.

Hepsiburada'nın 16-25 Temmuz arasında düzenlenen Büyük Premium İndirimleri Kampanyası'nda en çok satan ürünler belli oldu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, kampanyada en çok cep telefonu, klima, şarjlı süpürge, taşınabilir bilgisayar ve sporcu besinleri satıldı. Hepsiburada Premium'lular sepet tutarı fark etmeksizin ücretsiz kargo, %3 Hepsipara kazancı, hediye BluTV üyeliğini kullanmaya devam ediyor.

Kampanyada üyeler 587 bin siparişte kargo ücreti ödemezken, Hepsiburada alışverişlerinde kullanabilecekleri toplam 22 milyon lira Hepsipara kazandı. Alışverişlerin %70'i KOBİ’lerden yapılırken, kampanya döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre KOBİ'lerin satışlarında yaklaşık 3 kat artış yaşandı.

HepsiJet, satıcısı şirket olan siparişlerin %84'ünü Türkiye'nin kentlerine ertesi gün teslim etti. En çok teslimat yapılan iller ise üç büyük il dışında Bursa ve Kocaeli oldu. Kampanya tarihleri arasında 20 bin Hepsiburada satıcısı HepsiAd üzerinden kampanya oluşturdu. Bu kampanyalarla 25 ROAS (Return on Ad Spend-Reklam Harcaması Üzerine Getiri) elde etti.

Kampanya süresince en çok satan elektronik ürünlerde Apple cep telefonları zirvede yer aldı. Apple'ın ardından Samsung ve Xiaomi markaları da önemli satış rakamlarına ulaştı. Taşınabilir bilgisayar kategorisinde ise Lenovo, Asus ve MSI markaları, kullanıcıların en çok tercih ettiği markalar oldu.

Giyilebilir teknolojiler kategorisinde, Apple akıllı saatler en çok satan ürünler arasında yer aldı. Huawei ve Xiaomi akıllı saatleri de kullanıcılar tarafından ilgi gördü. Bluetooth kulaklıklarda ise Apple, Anker ve JBL markaları öne çıktı.

Beyaz eşya kategorisinde klima siparişi veren kullanıcılar Baymak ve Vestel markalarını tercih etti. Evlere en çok bu indirim döneminde şarjlı süpürge ve kahve makinesi alan kullanıcıların marka tercihi Philips oldu. LCD televizyon kategorisinde Samsung yüksek satış rakamıyla ile dikkati çekti.

Kullanıcılar aynı zamanda züccaciye kategorisinde Fissler düdüklü tencerelere ilgi gösterdi. Neoflam ve Tefal markalarının tencereleri en çok tercih edilen diğer ürünlerden oldu. Ev tekstili ve dekorasyon kategorisinde, Yataş markasının nevresim ve pike takımları tercih edildi. Kiwi marka tavan vantilatörleri de evlerde yerini aldı.

Kampanya döneminin en çok satın alınan ürünlerden biri de altın bilezik oldu. Giyim kategorisinde en çok tercih edilen ürün ise U.S. Polo Assn. markasının tişörtleri oldu. Ray-Ban ve Miu Miu markalarının güneş gözlükleri indirimden en çok alınan aksesuarlardan olurken, Casio ve Maurice Lacroix markalarının kol saatleri gözlükleri takip etti. Crocs ve Birkenstock markalı terliklere ek olarak Igor markalı sandaletler de kategorinin diğer ön plana çıkan ürünlerinden oldu.

Kullanıcılar temel tüketim kategorisinde, en çok ıslak temizleme mendillerini ve sporcu besinlerini tercih etti. Sleepy ve Kiperin Collagen en çok tercih edilen markalardan oldu. Toz çamaşır deterjanı, kağıt ürünleri ve bebek bezi de bu dönemde en çok satın alınan diğer ürünler arasında yer aldı. En çok tercih edilen markalar ise Ariel, Familia ve Molfix oldu.

Gıda ve içecek kategorisinde ise en çok çay satın alındı. Lipton ve Çaykur markaları dikkati çekti. Komili yağlar, Moliendo Finest Coffee ve Tchibo kahveler, Sütaş peynirler, Red Bull içecekler, Bercekız Servet Şekerleme helvalar ve Nutella çikolata ezmesi de kampanya boyunca ilgi gördü.

Güneş koruma ürünleri kozmetik kategorisinin en çok satılan ürünü oldu. La Roche-Posay ve Nivea markaları, bu kategoride öne çıkan markalar arasında yer aldı. Maskara, yüz bakım ürünleri, dudak makyaj ürünleri ve nemlendiriciler, güneş ürünlerini takip etti.

Kaynak: AA İş Dünyası Haberleri

İş Bankası iştiraki Pazarama, Pazarama Limit’i duyurdu.

Pazarama, sunduğu ödeme alternatifleri arasına “Pazarama Limit”i ekleyerek tüketicilerin yanında olmaya devam ediyor. Kartsız taksitli alışveriş olanağı sunan “Pazarama Limit” ile tüketiciler, İş Bankası iştiraki olan Pazarama’dan yaptıkları alışverişlerde işlem anında herhangi bir ödeme yapmaksızın, ertelemeli ve taksitli ödeme imkânına sahip oluyor.

Pazarama, Pazarama Limit’i dünyada Buy Now Pay Later (BNPL) olarak tanımlanan yeni nesil ödeme çözümlerinin Türkiye’deki öncüsü olan HASO (Hemen Al Sonra Öde) ile gerçekleştirdiği iş birliği ile müşterilerine sunuyor.

Pazarama Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bülent Kutacun, yeni hizmet ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Pazarama Limit ile müşterilerimize kredibilitelerini etkilemeyen, kartsız, ertelemeli ve taksitli ödeme imkânı sunan bir alışveriş deneyimi sağlıyoruz. Tüm dünyada hızla büyüyen “Şimdi Al, Sonra Öde” ödeme yöntemini Pazarama’da sunmaktan son derece memnunuz. Pazarama olarak hedefimiz, müşterilerimize aradıkları ürünleri hızla ve kolaylıkla satın alabilmeleri için farklı finansal çözümler sunan bir pazaryeri haline gelmek. Pazarama Limit de bu hedefimiz doğrultusunda HASO Danışmanlık ve Veri Analiz Hizmetleri A.Ş. ile birlikte geliştirdiğimiz finansal çözümlerden biri. Tüketicilerimize farklı faydalar sağlayacak iş birliklerimizi ve projelerimizi hayata geçirerek yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Dünyada her geçen gün daha fazla tercih edilen ödeme yöntemlerinden biri haline gelen “hemen al, sonra öde” (Buy Now Pay Later – BNPL) ile gerçekleştirilen ödemelerin tutarının, 2023 yılı sonu itibarıyla 70 milyar dolar hacme ulaştığına dikkat çeken HASO CEO’su Kerem Özgür Araç, BNPL yöntemi ile ödemenin Türkiye’de de hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtti.

HASO olarak Türkiye’de yeni nesil ödeme çözümlerinin öncüsü olduklarını belirten Kerem Özgür Araç, perakendeci ve pazar yerlerine e-ticaret platformları üzerinden herhangi bir finansal ürün gerekliliği olmadan taksitli satış yapma imkânı sağladıklarını vurguladı. “Geliştirdiğimiz veriye dayalı uygulama sayesinde alışveriş yapan bireylerin değerlendirilip, limit verilmesinden, taksit planlarının oluşturulmasına, alışveriş sonrası ödemelerin takibine kadar uçtan uca hizmet veriyoruz” diyen Araç, “Yenilikçi, hızlandırıcı ve tamamlayıcı ödeme çözümleri ile perakendeci ve pazar yerlerinin büyümesi ve gelişmesine önemli fırsatlar sunarken, tüketicilere de yeni nesil ödeme aracı sunarak alışveriş deneyimlerine katkı sağlıyoruz” diye konuştu. Araç, Pazarama Limit ile yapılan çözüm ortaklığına dair şunları söyledi: “HASO olarak sunduğumuz kolay alışveriş deneyimi, yüksek onay ve hızlı çözümler ile e-ticaret, perakende ve pazar yeri markalarının her geçen gün daha fazla tercihi haline geliyoruz. HASO ve Türkiye’nin yenilikçi online alışveriş platformu Pazarama iş birliği ile geliştirdiğimiz yeni nesil ödeme sistemi olan Pazarama Limit’in tüketicilere yeni alışveriş deneyimi sunacağına inanıyoruz. Pazarama Limit ile sağlayacağımız yeni finansman olanakları, tüketici ihtiyaçlarının çözümünde önemli bir rol üstlenecektir. Bizi tercih eden Pazarama’ya teşekkür ediyoruz” dedi.

Kaynak: Finans Gündem

Amazon Prime Day sonuçlarını açıkladı.

Amazon, Prime Day 2024'ün şimdiye kadarki en büyük küresel alışveriş etkinliği olduğunu ve Türkiye'de haftalık satışlarda ve ciroda rekor kırdığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu yıl Türkiye'de gerçekleşen Prime Day boyunca, Türkiye'deki Prime üyeleri rekor sayıda sipariş verdi. Aynı zamanda Amazon kampanyada günlük site ziyaret sayısında da rekor kırarak tarihindeki en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı.

Türkiye’nin, Prime İndirim Avcıları aracılığıyla seçtiği, çok talep gören ürünlerde indirimlerin sunulduğu Prime Day süresince Amazon Türkiye'de en fazla elektronik, bilgisayar, moda, kitap ve kişisel bakım kategorilerinde satış yapılırken Prime üyelerinin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında ise mobil telefonlar, mutfak aletleri ve tüketim malzemeleri yer aldı. En yüksek talep gören markalar arasında ise Apple, Samsung, Philips, Stanley, MSI, Karaca ve Lego gibi yerel ve global markalar oldu.

Prime, tüm dünyada 200 milyonu aşkın üyesine alışveriş ve eğlencenin iyisini sunuyor. Amazon Türkiye'de bu hizmet içerisinde herhangi bir sepet tutarı gözetmeksizin aynı gün, ertesi gün ve iki günde gönderim seçenekleriyle hızlı ve bedava teslimat bulunuyor.

Aynı zamanda, her gün popüler markaların ürünlerinde geçerli özel fırsatlara erişim, Prime Day boyunca üyelere özel indirim ve fırsatlardan faydalanma, Prime Video ile aralarında Amazon Originals içeriklerin de bulunduğu ödüllü film ve dizilere, Prime Gaming ile ise ücretsiz oyunlara ve oyun içi içeriklere sınırsız erişime, herkes ayda sadece tüm vergiler dahil 39 lira karşılığında sahip olabiliyor.

Kaynak: AA İş Dünyası Haberleri

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

ikas, Avrupa’daki en iyi e-ticaret altyapısı olmayı hedefliyor.

2025 yılı sonuna kadar Avrupa’nın en önde gelen e-ticaret altyapı şirketlerinden biri olmayı hedefleyen ikas, dünyaca ünlü yatırım şirketlerinin ortak olduğu bir “unicorn” hatta “decacorn” adayı olarak e-ticaret ekosisteminde dikkatleri üzerine çekiyor.

ikas İş Geliştirme Müdürü Umut Akgül, e-ticaret sektörünün, dijitalleşmenin hız kazandığı günümüzde sürekli olarak geliştiğine ve dönüştüğüne dikkat çekerek, ikas olarak bu dinamik sektörde öncü bir rol üstlenerek, yenilikçi teknolojiler ve müşteri odaklı stratejilerle e-ticaret ekosistemini dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Akgül, şunları vurguladı; “Günümüzdeki kalıplaşmış e-ticaret altyapıları ve güncel olmayan teknolojiler, özellikle ülkemizde e-ticaret sektörünün gelişiminde olumsuz bir etki yaratıyor ve temel hizmetlere karşılık alınan ek ücretler, birçok girişimcinin sektörden uzak kalmasına sebep oluyordu. Sektörün yeniliğe ve hizmet kalitesine ihtiyaç duyduğunun farkında olarak; kurulduğumuz günden bu yana, sürekli büyümeyi ve yeni nesil e-ticareti sektöre kazandırmayı hedefliyoruz. Özellikle yeni girişimciler, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dijital dönüşümlerini hızlandırmak ve onlara rekabetçi avantajlar sağlamak için çalışıyoruz.”

Akgül, “Hedeflerimiz doğrultusunda, sürekli olarak yenilikçi özellikler geliştiriyor ve kullanıcılarımızın e-ticaret ekosistemindeki varlıklarını başarılı bir şekilde sürdürmelerini sağlayan araçlar sunuyoruz. Ayrıca, sürdürülebilir büyüme ve her geçen gün artan kullanıcı sayımız ile global pazarda da varlığımızı etkin bir şekilde göstermeyi amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“E-ticaret ekosisteminde birçok platform, çeşitli hizmetler için ek ücretler talep ederken, ikas olarak daha farklı bir yaklaşım benimsiyoruz.” diyen Akgül, “İşletmelerin operasyonel maliyetlerini azaltmayı ve finansal planlamalarını daha öngörülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle kullanıcılarımızdan hiçbir ek ücret talep etmiyoruz.” sözlerini kaydetti.

ikas’ın 16 farklı ülkede binlerce müşteriye hizmet verdiğine işaret eden Akgül, “2030 yılına kadar kendi dikeyimizde Avrupa’daki en iyi e-ticaret altyapısı olmayı hedefliyoruz. Bu büyük hedefin yanı sıra SaaS startup’ları için hayati bir öneme sahip Yıllık Tekrarlayan Gelir (ARR) konusunda da dikkat çekici bir başarıya imza attığımıza, bu başarıyı sürdüreceğimize inanıyoruz. Tüm hedeflerimizi gerçekleştirmek için inovasyona ve müşteri memnuniyetine odaklanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: Worldef

E-ticaret yasasında düzenleme; Türk şirketler Temu ve Shein’e karşı korunacak.

E-ticaret yasasında yeni değişiklikler yapılıyor. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi komisyonda kabul edildi. Teklif yasalaşırsa, e-ticaret kanununda da bazı değişiklikler olacak. Buna göre, sınır ötesi e-ticaret kolaylaştırıcı bazı hükümler getiriliyor. Ayrıca, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların lisans ücretleri hesaplamalarında da değişiklik yapılıyor. Bunların yanında kanun, Temu ve Shein gibi Çinli e-ticaret devlerinin Türkiye’deki pazar payını artırmasına karşı Türk şirketleri koruyucu önlemler de içeriyor. E-ihracatı ve sınır ötesi e-ticaret teşvik eden, tüketicilerin e-ticarette korunmasına yönelik maddeler de içeren e-ticaret yasasında değişiklik teklifi, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, e-ticaret yasasındaki düzenlemelerle ilgili komisyonda milletvekillerine bilgi verdi. Gürcan, 70 bin KOBİ’nin ihracat yaptığına işaret ederek, “bu rakamın ihracat yapan KOBİ sayısının 200 bine, ihracat rakamının 400 milyar TL’ye çıkarılması için şu anda ön hazırlık yaptıklarını” vurguladı. Azerbaycan, Katar, Suudi Arabistan ve Almanya gibi birçok ülkeye e-ihracatın önünü açtıklarını ifade eden Mahmut Gürcan, e-ihracatın çok ciddi kazanımları olduğuna işaret etti.

E-ticaret yasasında değişiklik teklifinin ihracatın önünü açtığına inandıklarını ve teklifin arkasında durduklarını belirten Gürcan, için bu kanun teklifinin arkasında durduklarını ifade eden Gürcan, bir e-ticaret şirketinin 2028 yılında yaklaşık 378 milyar TL e-ihracat yaptırması halinde ki lisans bedelinden muaf olabileceğini ifade ederek, “Eğer 2028 yılında 378 milyar TL ihracat yapıyorsa bunun ülkemiz için büyük bir kazanım olduğunu kabul ediyoruz.” diye konuştu.

Bu uygulamanın bir gelirden vazgeçmek olmadığını dile getiren Mahmut Gürcan, bir e-ticaret şirketinden örnek verdi; “Bu şirket yaklaşık 1 milyar TL’nin üzerinde dijital işlem vergisi veriyor, Kurumlar Vergisini ayrıca veriyor. Burada ‘lisans bedeli’ adı altında üçüncü bir vergilendirmeyi koymuşuz. Eğer ihracat yapmayıp, ülkemize kazanım yaptırmazsa, burada bu firma hiçbir kazanımdan yararlanamıyor.” dedi. Mahmur Gürcan, ticaret pazaryerlerinde satıcılara uygulanan komisyon oranlarına da değinerek, bu oranların değişken olduğunu; en fazla %22 komisyon oranı uygulandığını söyledi.

Temu ve Shein gibi Çinli e-ticaret platformlarının Türkiye’de pazar payının arttığına işaret eden Mahmut Gürcan, Temu ve Shein’in yurt dışından satış yaptığını; bu platformlardaki satış artışlarını her gün gözlemlediklerini ifade etti. Gürcan, Temu’nun yılbaşında 6 bin 544 adet satış yaptığını; haziran ayında 600 bin, temmuzda ayrıca 612 bin satışı olduğunu belirtti. E-ticaret yasasındaki değişiklikte Türk şirketleri Çinli e-ticaret devlerine karşı koruyacak önlemlere değinen Gürcan, şöyle devam etti; “Temu’nun içindeki pazaryerinde firmaların tamamı Çinli. Bunların Türkiye’deki KOBİ’lere savaş açmasına karşı bu yasayı çıkarmayı öngördük. Çinli firmaların Türkiye piyasasında indirimli ve promosyonlu satışları var. Türkiye’deki firmaların da yurt dışı satışlarıyla ihracatı artırarak bu satışlarını geliştirmesini arzu ediyoruz”

Diğer taraftan, İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar ise, e-ticaret firmalarının pazar paylarının nasıl hesaplandığına yönelik bir soru üzerine şu bilgileri verdi; “Kendi mal ve hizmetini satan işletmeler kolaylıkla pazaryeri vasfı kazanıyor. Pazaryerinden ziyade kanun kapsamındaki e-ticaretin %20’sini geçmeyecek; geçtiği an ihracatla ilgili muafiyet ortadan kalkacak.”

E-ticaret yasasındaki değişiklikte tartışmalı lisans maddesi de bulunuyor. Buna göre, şartları taşıyan e-ticaret platformları, yurt dışına e-ticaret yoluyla ürün satışı yapmaları ya da sanayi teşvik belgesi alarak yatırım harcaması yapmaları halinde bu ihracat tutarlarının veya yatırım harcamalarının 2024’te 4 katını, 2025’te 3 katını, diğer yıllarda ise 2 katını net işlem hacimlerinden indirmeleri sağlanacak. Böylece, sektördeki büyük işlem hacimli e-ticaret firmaları, artan oranlı ilerleyen ticaret lisansı bedelinin hesaplanmasında kullanılan %15, %20 ve %25’lik dilimlerde çok daha az lisans bedeli ödeyecek. Böylece e-ticaret lisans bedelleri daha düşük bedeller ve oranlar veya dilimler üzerinden ödenebilecek. E-ticaret yasasındaki değişiklik teklifinde, 2024 ile sınırlı olarak e-ihracat yapan platformların net işlem hacmi tutarlarından indirim konusu yapabilmeleri için istenen, “sektördeki diğer firmaların toplam işlem hacminin %20’sinden daha fazla orana sahip olmamaları” şartı dahi aranmayacak. Firmanın piyasada en büyük güç olması halinde dahi 2024’te bu ihracat gelirini toplam net işlem hacmi içinden indirim konusu yapmasına izin verilecek.

Kaynak: Worldef

Ticaret Bakanlığı'ndan e-ticaret firmalarına 230 milyon lira ceza.

Perakende ticarette giderek payı ve önemi artmakta olan mesafeli satışlar, kolay, çabuk ve pratik bir alışveriş metodu olması dolayısıyla bir yandan tüketiciler için vazgeçilmez hale gelirken diğer yandan bu tür alışverişlerde sözleşme konusu ürünleri fiziken görme ve kontrol etme imkanının olmaması ve satıcı ile yüz yüze iletişim kurulmaması tüketicileri istismara karşı daha zayıf hale getiriyor. Bu nedenle, bu alışverişlerde tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilmeleri ile sözleşmeden cayma ve ürün teslime ilişkin hakları büyük önem arz etmekte olup bu hususlar Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile güvence altına alınıyor.

Bu çerçevede, 2024 yılı içerisinde Ticaret Bakanlığı'na iletilen tüketici başvuruları doğrultusunda tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunmasını teminen başta tüketicinin bilgisi ve onayı olmaksızın ürünün stokta bulunmadığı gerekçesiyle yapılan sipariş iptalleri, satın alınan ürünlerin mevzuatta belirtilen süre içerisinde teslim edilmemesi ve bu sürelere uyulmaması nedeniyle tüketiciler tarafından feshedilen sözleşmelere ilişkin bedel iadesinin süresi içerisinde yapılmaması konuları olmak üzere tüketici mağduriyetlerinin yoğunlaşması üzerine inceleme ve denetimler yapıldı.

2024 yılında denetlenen 42 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 40 firma hakkında yaklaşık 230 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandı. Bununla beraber 7 firmanın faaliyetlerinin ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 157'nci ve 158'inci maddelerinde yer alan dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilmelerini teminen İnceleme Raporlarına ek olarak 7 adet Soruşturma Raporu hazırlanarak ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletildi.

Tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesine yönelik denetimlerin yoğun şekilde sürdürüleceği vurgulandı.

Kaynak: TRT Haber

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.


YAZAR

Sopyo

İçerik Üreticisi

İÇİNDEKİLER

Diğer Blog İçeriklerini Keşfet
Diğer Blog İçeriklerini Keşfet
Diğer Blog İçeriklerini Keşfet
Diğer Blog İçeriklerini Keşfet

Benzer yazılar