Uygulamalar

İade Yönetimi

İade Yönetimi makalesini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Yazar: Sopyo Destek Ekibi

Son Güncelleme: 16 Ağustos 2024

⚠️⚠️ *NOT: İade talebi yönetimi Hepsiburada, Trendyol ve Çiçeksepeti için gerçekleştirilmektedir.

⚠️* Hepsiburada için iade yönetimini kullanabilmek için Hepsiburada tarafından Webhook yetkilendirmesi verilmesi gerekmektedir.

Bu işlem için Hepsiburada’ya aşağıdaki gibi bir mail iletmeniz gerekmektedir;

Merhaba Sopyo Entegrasyon sistemini kullanmaktayız. Müşteri talepleri entegrasyonu firmada mevcuttur bu sebeple iade/değişim gibi süreçleri entegrasyon üzerinden sağlamak istiyoruz. Geliştirici kodu "kodanka_dev" olan Sopyo firmasına Müşteri iade / değişim entegrasyonu olan Müşteri Talepleri servisi için gerekli olan WEBHOOK yetkilendirmelerin verilmesini talep etmekteyiz.

1. https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/
2. hepsiburadasopyo, hepsiburadasopyopassbursa
3. awaitingaction, accept, reject, packages
    
Ekstra olarak WEBHOOK’ların tam adresi;
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/awaitingaction
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/accept
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/reject
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/packages




1- İade Yönetimi Sayfası

Sopyo panelinde sol menüden İade Yönetimi kısmına tıklıyoruz.

İade Yönetimi sayfasında tüm iade talepleri listelenir. İade Listesi alanında ;

1- İade talebi oluşturulan ürünün hangi pazaryerinden geldiği bilgisi yer alır.
2- İade talebi oluşturulan ürünün adı, barkodu ve stok kodu bilgisi yer alır.
⚠️ *NOT: Dilerseniz ürün adı, barkodu ve stok kodu bilgisi yazan alanın sağında bulunan ok ikonuna tıklayarak ilgili ürüne ulaşabilirsiniz.
3- İade talebi ile ilgili müşteri açıklaması yer alır. Müşteri neden iade talebi oluşturduğunu bu alanda belirtir. Eğer herhangi bir açıklama yazılmamışsa bu alanda “Talep iade açıklaması müşteri tarafından doldurulmamış” yazmaktadır.
4- Satın alınan ürünün neden iade edileceği bilgisi yer alır. İade talebi sürecinde müşteri iade seçenekleri arasından birini seçer.
5- Müşterinin ürünü satın aldığı tarih bilgisi yer alır.
6- Satın alınan ürünün adet bilgisi yer alır.
7- Müşterinin ürünü satın aldığı fiyat bilgisi yer alır. Eğer burada 0₺ yazıyor ise ilgili ürün Sopyo’da bulunmuyor anlamına gelir.
8- Ürünün pazaryerinde satılan güncel satış fiyatı bilgisi yer alır. Müşteri ürünü satın aldıktan sonra satıcı ürüne zam yada indirim yapmış olabilir.
9- İade talebinin süreci ile ilgili işlem bilgisi yer alır. Bu alanda iade talebinin sürecine göre aktif, kabul edilen, reddedilen, servis&analiz yada iptal edilen gibi işlem bilgisi yazar.
10- İade talebinin işlem adımları ve iade sürecinin hangi aşamada olduğu ile ilgili bilgi yer alır. İade talebinin oluşturulduğu, satıcının iade ile ilgili aksiyonu, pazaryerinin iade ile ilgili aksiyonu, ve iade sürecinin sonucu gibi aşamaların bilgisi yazar.
11- Ürünü satın alan müşterinin adı-soyadı yer alır.
12- Müşteri tarafından iade talebinin oluşturulduğu tarih bilgisi yer alır.
13- Oluşturulan iade talebinin pazaryerine ait talep numarası yer alır.
14- Satın alınan ürünün sipariş numarası yer alır.
⚠️*NOT: Dilerseniz sipariş numarasının yanında yer alan ok ikonuna tıklayarak ilgili siparişe ulaşabilirsiniz.

İade Yönetimi sayfasında listelenen iade taleplerinin süreçlerini görüntülemek için ilgili talebin altında bulunan Talep Sürecini Görüntüle butonuna tıklıyoruz.

Açılan Talep Akışı sayfasında;

  • İade talebini oluşturan müşterinin bilgileri, iade talebinin tarihi, nedeni ve açıklaması,

  • Satıcının iade talebini yanıtladığı tarih, nedeni ve açıklaması,

  • Pazaryerinin iade talebi için girdiği aksiyon ve nedeni gibi bilgiler yer alır.

⚠️*NOT: Eğer müşteri talebi Sopyo üzerinden cevaplamazsa Satıcı Yanıtı kısmı boş olarak gözükür.

2- Aktif İadeler

İade Yönetimi sayfasındaki Aktif İadeler sekmesinde müşteriler tarafından oluşturulan iade talepleri yer alır.

Eğer Çiçeksepeti’nde kendi kargo anlaşmanızı kullanıyorsanız ilgili iade talebi elinize ulaştıktan sonra Kargoyu Teslim Aldım butonuna tıklayarak siparişinizi Aksiyon Alınacak durumuna geçirebilirsiniz.


3- Aksiyon Alınacaklar

İade Yönetimi sayfasındaki Aksiyon Alınacak sekmesinde müşteriler tarafından oluşturulan iade talepleri için satıcı tarafından işlem yapılması beklenenler yer alır.

3A- İade Talebi İçin Aksiyon Alınması Gereken Süre

Hepsiburada moda kategorisinde, Trendyol ve Çiçeksepeti’nde ise tüm kategorilerde satıcının gelen iade taleplerini 2 gün içerisinde işleme alması gerekmektedir (Talebi iade olarak kabul et ya da talebi reddet). İşleme alınmayan talepler pazaryeri tarafından otomatik olarak işleme alınmaktadır.

İlgili talepler üzerinde yer alan geri sayım sayacı sayesinde talebi işleme almanız gereken süreyi görebilir, işleme alma sürecini başlatabilirsiniz.

3B- Talebi İade Olarak Kabul Et

İade talebini kabul etmek/onaylamak için ilgili talebin sağ tarafında bulunan Talebi İade Olarak Kabul Et butonuna tıklıyoruz.

Talebi iade olarak kabul et dedikten sonra bir uyarı ekranı açılıyor. İşlemi tamamlayabilmek için Evet,eminim! butonuna tıklıyoruz.

⚠️*NOT: Evet,eminim! butonuna tıkladığınızda iade talebini kabul etmiş/onaylamış olursunuz ve bu işlem geri alınamaz!

Evet, eminim! butonuna tıkladıktan sonra bir uyarı ekranı daha açılıyor. Bu ekranda ise iade talebini kabul ettiğiniz/onayladığınızda ürün stoğunu arttırmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Evet, arttır! butonuna tıkladığınızda iade edilen ürünün stoğu +1 olarak güncellenir. Hayır, arttırma! butonuna tıkladığınızda ise iade edilen ürünün stoğu güncellenmez, aynı kalır.

⚠️*NOT: İade talebi oluşturulan ürün satıcıya ulaştığında ürünün tekrar satılabilir halde olup olmadığı görülebileceği için bu ekranda stoğu arttırıp arttırmamaya karar verilebilir.

3C- Talebi Değişim Olarak Kabul Et

Moda kategorisinde gelen iade taleplerini değişim olarak kabul edebilirsiniz. Bunun için ilgili iade talebinin sağ kısmında bulunan Talebi Değişim Olarak Kabul Et butonuna tıklıyoruz.

3D- Talebi Reddet

İade talebini reddetmek için ilgili talebin sağ tarafında bulunan Talebi Reddet butonuna tıklıyoruz.

Açılan İade Talebini Reddet ekranında ilgili alanları dolduruyoruz ve İadeyi Reddet butonuna tıklıyoruz.

1- Red Sebebi: İade talebinin neden reddedildiği bilgisi seçilir.
2- Açıklamanız: İade talebinin neden reddedildiğine dair detaylı açıklama yazılır.
3- Kaynaklar (PDF, JPEG VB.): Reddedilen iade talebine ait resim, belge vb. varsa bu alana eklenir.

⚠️*NOT: Red sebebi ile ilgili ekran (red sebebi, açıklama ve kaynaklar) sadece Hepsiburada ve Trendyol için gereklidir. Çiçeksepeti için İadeyi Reddet butonuna tıkladığınızda direk reddet ekranı çıkar.

4- İhtilaf

İade Yönetimi sayfasındaki İhtilaf sekmesinde satıcı tarafından pazaryerine iletilen, pazaryeri tarafından aksiyon beklenen iade talepleri yer alır.

5- Kabul Edilen

İade Yönetimi sayfasındaki Kabul Edilen sekmesinde onaylanan/kabul edilen iade talepleri yer alır.

6- Reddedilen

İade Yönetimi sayfasındaki Reddedilen sekmesinde onaylanmayan/reddedilen iade talepleri yer alır. Pazaryeri tarafından reddedilen iade taleplerinde ürün adının altında iade talebinin neden reddedildiği bilgisi yazar.

7- Servis & Analiz

İade Yönetimi sayfasındaki Servis&Analiz sekmesinde pazaryerinin inceleme başlattığı iade talepleri yer alır. Pazaryeri iade talebi için müşteri ve satıcının yorumuna göre ürün ile ilgili detaylı bir inceleme başlatabilir. Ürün adının altında inceleme süreci ile ilgili detaylı bilgi yer alır.

8- İptal Edilen

İade Yönetimi sayfasındaki İptal Edilen sekmesinde müşteriler tarafından oluşturulan iade taleplerinin satıcı yada pazaryerine iletilmeden önce müşteri tarafından iadeden vazgeçilenler/iptal edilenler yer alır.

9- Detaylı Filtreleme

İade Yönetimi sayfasında Talep Arama alanının sağ kısmında bulunan Detaylı Filtrele butonuna tıklıyoruz.

Açılan Filtreler ekranındaki Platform alanından filtreleme yapmak istediğiniz pazaryerini seçiyoruz.

Seçilen platforma göre Talep Durumu alanı açılıyor, bu alandan da filtreleme yapmak istediğiniz talep durumunu seçiyoruz.

Tarih Seçimi alanından da filtrelemek istediğiniz tarih aralığını seçiyoruz.

⚠️*NOT: Tarih seçimi alanının yanında bulunan soru işareti (?) ikonunun üzerine gelindiğinde “Hepsiburada ve Trendyol için talep tarihi, Çiçeksepeti için sipariş tarihi baz alınmaktadır.” şeklinde uyarı çıkar.

İstediğiniz filtreleme işlemlerini seçtikten sonra alt kısımda bulunan Filtrele butonuna tıklıyoruz.


10- Trendyol Talep Oluştur

Müşteriye ulaşmadan/teslim edilemeden satıcıya geri dönen ürünler için iade talebini satıcı kendi oluşturabilir. Bunun için İade Yönetimi sayfasının sağ üst kısmında bulunan Trendyol Talep Oluştur butonuna tıklıyoruz.

Açılan Talep Oluştur sayfasında Sipariş Numarası alanına ilgili siparişin numarasını yazıyoruz ve Siparişi Getir butonuna tıklıyoruz.

Sipariş numarasına ait ürün/ürünler ekrana gelir. İade talebi oluşturulacak olan ürünü/ürünleri seçiyoruz ve Talep Oluştur butonuna tıklıyoruz.

⚠️*NOT: Bu şekilde oluşturulan talepler onaylanan/kabul edilen iade talebi olarak işleme alınır.


11- Trendyol Tekil Talep Çek

Trendyol panelinizde olun bir iade talebini Sopyo panelinize getirebilirsiniz. Bunun için İade Yönetimi sayfasının sağ üst kısmında bulunan Trendyol Tekil Talep Çek butonuna tıklıyoruz.

Trendyol panelinizde bulunan iade talebine ait sipariş numarasını ilgili alana yazıp Talebi Çek butonuna tıklıyoruz.

Trendyol panelinizde bulunan iade talebine ait sipariş numarasını nasıl bulacağınızı Sipariş numaramı nasıl bulabilirim? alanına tıklayarak öğrenebilirsiniz.

⚠️⚠️ *NOT: İade talebi yönetimi Hepsiburada, Trendyol ve Çiçeksepeti için gerçekleştirilmektedir.

⚠️* Hepsiburada için iade yönetimini kullanabilmek için Hepsiburada tarafından Webhook yetkilendirmesi verilmesi gerekmektedir.

Bu işlem için Hepsiburada’ya aşağıdaki gibi bir mail iletmeniz gerekmektedir;

Merhaba Sopyo Entegrasyon sistemini kullanmaktayız. Müşteri talepleri entegrasyonu firmada mevcuttur bu sebeple iade/değişim gibi süreçleri entegrasyon üzerinden sağlamak istiyoruz. Geliştirici kodu "kodanka_dev" olan Sopyo firmasına Müşteri iade / değişim entegrasyonu olan Müşteri Talepleri servisi için gerekli olan WEBHOOK yetkilendirmelerin verilmesini talep etmekteyiz.

1. https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/
2. hepsiburadasopyo, hepsiburadasopyopassbursa
3. awaitingaction, accept, reject, packages
    
Ekstra olarak WEBHOOK’ların tam adresi;
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/awaitingaction
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/accept
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/reject
https://app.sopyo.com/webhook/hepsiburada/claims/packages




1- İade Yönetimi Sayfası

Sopyo panelinde sol menüden İade Yönetimi kısmına tıklıyoruz.

İade Yönetimi sayfasında tüm iade talepleri listelenir. İade Listesi alanında ;

1- İade talebi oluşturulan ürünün hangi pazaryerinden geldiği bilgisi yer alır.
2- İade talebi oluşturulan ürünün adı, barkodu ve stok kodu bilgisi yer alır.
⚠️ *NOT: Dilerseniz ürün adı, barkodu ve stok kodu bilgisi yazan alanın sağında bulunan ok ikonuna tıklayarak ilgili ürüne ulaşabilirsiniz.
3- İade talebi ile ilgili müşteri açıklaması yer alır. Müşteri neden iade talebi oluşturduğunu bu alanda belirtir. Eğer herhangi bir açıklama yazılmamışsa bu alanda “Talep iade açıklaması müşteri tarafından doldurulmamış” yazmaktadır.
4- Satın alınan ürünün neden iade edileceği bilgisi yer alır. İade talebi sürecinde müşteri iade seçenekleri arasından birini seçer.
5- Müşterinin ürünü satın aldığı tarih bilgisi yer alır.
6- Satın alınan ürünün adet bilgisi yer alır.
7- Müşterinin ürünü satın aldığı fiyat bilgisi yer alır. Eğer burada 0₺ yazıyor ise ilgili ürün Sopyo’da bulunmuyor anlamına gelir.
8- Ürünün pazaryerinde satılan güncel satış fiyatı bilgisi yer alır. Müşteri ürünü satın aldıktan sonra satıcı ürüne zam yada indirim yapmış olabilir.
9- İade talebinin süreci ile ilgili işlem bilgisi yer alır. Bu alanda iade talebinin sürecine göre aktif, kabul edilen, reddedilen, servis&analiz yada iptal edilen gibi işlem bilgisi yazar.
10- İade talebinin işlem adımları ve iade sürecinin hangi aşamada olduğu ile ilgili bilgi yer alır. İade talebinin oluşturulduğu, satıcının iade ile ilgili aksiyonu, pazaryerinin iade ile ilgili aksiyonu, ve iade sürecinin sonucu gibi aşamaların bilgisi yazar.
11- Ürünü satın alan müşterinin adı-soyadı yer alır.
12- Müşteri tarafından iade talebinin oluşturulduğu tarih bilgisi yer alır.
13- Oluşturulan iade talebinin pazaryerine ait talep numarası yer alır.
14- Satın alınan ürünün sipariş numarası yer alır.
⚠️*NOT: Dilerseniz sipariş numarasının yanında yer alan ok ikonuna tıklayarak ilgili siparişe ulaşabilirsiniz.

İade Yönetimi sayfasında listelenen iade taleplerinin süreçlerini görüntülemek için ilgili talebin altında bulunan Talep Sürecini Görüntüle butonuna tıklıyoruz.

Açılan Talep Akışı sayfasında;

  • İade talebini oluşturan müşterinin bilgileri, iade talebinin tarihi, nedeni ve açıklaması,

  • Satıcının iade talebini yanıtladığı tarih, nedeni ve açıklaması,

  • Pazaryerinin iade talebi için girdiği aksiyon ve nedeni gibi bilgiler yer alır.

⚠️*NOT: Eğer müşteri talebi Sopyo üzerinden cevaplamazsa Satıcı Yanıtı kısmı boş olarak gözükür.

2- Aktif İadeler

İade Yönetimi sayfasındaki Aktif İadeler sekmesinde müşteriler tarafından oluşturulan iade talepleri yer alır.

Eğer Çiçeksepeti’nde kendi kargo anlaşmanızı kullanıyorsanız ilgili iade talebi elinize ulaştıktan sonra Kargoyu Teslim Aldım butonuna tıklayarak siparişinizi Aksiyon Alınacak durumuna geçirebilirsiniz.


3- Aksiyon Alınacaklar

İade Yönetimi sayfasındaki Aksiyon Alınacak sekmesinde müşteriler tarafından oluşturulan iade talepleri için satıcı tarafından işlem yapılması beklenenler yer alır.

3A- İade Talebi İçin Aksiyon Alınması Gereken Süre

Hepsiburada moda kategorisinde, Trendyol ve Çiçeksepeti’nde ise tüm kategorilerde satıcının gelen iade taleplerini 2 gün içerisinde işleme alması gerekmektedir (Talebi iade olarak kabul et ya da talebi reddet). İşleme alınmayan talepler pazaryeri tarafından otomatik olarak işleme alınmaktadır.

İlgili talepler üzerinde yer alan geri sayım sayacı sayesinde talebi işleme almanız gereken süreyi görebilir, işleme alma sürecini başlatabilirsiniz.

3B- Talebi İade Olarak Kabul Et

İade talebini kabul etmek/onaylamak için ilgili talebin sağ tarafında bulunan Talebi İade Olarak Kabul Et butonuna tıklıyoruz.

Talebi iade olarak kabul et dedikten sonra bir uyarı ekranı açılıyor. İşlemi tamamlayabilmek için Evet,eminim! butonuna tıklıyoruz.

⚠️*NOT: Evet,eminim! butonuna tıkladığınızda iade talebini kabul etmiş/onaylamış olursunuz ve bu işlem geri alınamaz!

Evet, eminim! butonuna tıkladıktan sonra bir uyarı ekranı daha açılıyor. Bu ekranda ise iade talebini kabul ettiğiniz/onayladığınızda ürün stoğunu arttırmak isteyip istemediğiniz soruluyor. Evet, arttır! butonuna tıkladığınızda iade edilen ürünün stoğu +1 olarak güncellenir. Hayır, arttırma! butonuna tıkladığınızda ise iade edilen ürünün stoğu güncellenmez, aynı kalır.

⚠️*NOT: İade talebi oluşturulan ürün satıcıya ulaştığında ürünün tekrar satılabilir halde olup olmadığı görülebileceği için bu ekranda stoğu arttırıp arttırmamaya karar verilebilir.

3C- Talebi Değişim Olarak Kabul Et

Moda kategorisinde gelen iade taleplerini değişim olarak kabul edebilirsiniz. Bunun için ilgili iade talebinin sağ kısmında bulunan Talebi Değişim Olarak Kabul Et butonuna tıklıyoruz.

3D- Talebi Reddet

İade talebini reddetmek için ilgili talebin sağ tarafında bulunan Talebi Reddet butonuna tıklıyoruz.

Açılan İade Talebini Reddet ekranında ilgili alanları dolduruyoruz ve İadeyi Reddet butonuna tıklıyoruz.

1- Red Sebebi: İade talebinin neden reddedildiği bilgisi seçilir.
2- Açıklamanız: İade talebinin neden reddedildiğine dair detaylı açıklama yazılır.
3- Kaynaklar (PDF, JPEG VB.): Reddedilen iade talebine ait resim, belge vb. varsa bu alana eklenir.

⚠️*NOT: Red sebebi ile ilgili ekran (red sebebi, açıklama ve kaynaklar) sadece Hepsiburada ve Trendyol için gereklidir. Çiçeksepeti için İadeyi Reddet butonuna tıkladığınızda direk reddet ekranı çıkar.

4- İhtilaf

İade Yönetimi sayfasındaki İhtilaf sekmesinde satıcı tarafından pazaryerine iletilen, pazaryeri tarafından aksiyon beklenen iade talepleri yer alır.

5- Kabul Edilen

İade Yönetimi sayfasındaki Kabul Edilen sekmesinde onaylanan/kabul edilen iade talepleri yer alır.

6- Reddedilen

İade Yönetimi sayfasındaki Reddedilen sekmesinde onaylanmayan/reddedilen iade talepleri yer alır. Pazaryeri tarafından reddedilen iade taleplerinde ürün adının altında iade talebinin neden reddedildiği bilgisi yazar.

7- Servis & Analiz

İade Yönetimi sayfasındaki Servis&Analiz sekmesinde pazaryerinin inceleme başlattığı iade talepleri yer alır. Pazaryeri iade talebi için müşteri ve satıcının yorumuna göre ürün ile ilgili detaylı bir inceleme başlatabilir. Ürün adının altında inceleme süreci ile ilgili detaylı bilgi yer alır.

8- İptal Edilen

İade Yönetimi sayfasındaki İptal Edilen sekmesinde müşteriler tarafından oluşturulan iade taleplerinin satıcı yada pazaryerine iletilmeden önce müşteri tarafından iadeden vazgeçilenler/iptal edilenler yer alır.

9- Detaylı Filtreleme

İade Yönetimi sayfasında Talep Arama alanının sağ kısmında bulunan Detaylı Filtrele butonuna tıklıyoruz.

Açılan Filtreler ekranındaki Platform alanından filtreleme yapmak istediğiniz pazaryerini seçiyoruz.

Seçilen platforma göre Talep Durumu alanı açılıyor, bu alandan da filtreleme yapmak istediğiniz talep durumunu seçiyoruz.

Tarih Seçimi alanından da filtrelemek istediğiniz tarih aralığını seçiyoruz.

⚠️*NOT: Tarih seçimi alanının yanında bulunan soru işareti (?) ikonunun üzerine gelindiğinde “Hepsiburada ve Trendyol için talep tarihi, Çiçeksepeti için sipariş tarihi baz alınmaktadır.” şeklinde uyarı çıkar.

İstediğiniz filtreleme işlemlerini seçtikten sonra alt kısımda bulunan Filtrele butonuna tıklıyoruz.


10- Trendyol Talep Oluştur

Müşteriye ulaşmadan/teslim edilemeden satıcıya geri dönen ürünler için iade talebini satıcı kendi oluşturabilir. Bunun için İade Yönetimi sayfasının sağ üst kısmında bulunan Trendyol Talep Oluştur butonuna tıklıyoruz.

Açılan Talep Oluştur sayfasında Sipariş Numarası alanına ilgili siparişin numarasını yazıyoruz ve Siparişi Getir butonuna tıklıyoruz.

Sipariş numarasına ait ürün/ürünler ekrana gelir. İade talebi oluşturulacak olan ürünü/ürünleri seçiyoruz ve Talep Oluştur butonuna tıklıyoruz.

⚠️*NOT: Bu şekilde oluşturulan talepler onaylanan/kabul edilen iade talebi olarak işleme alınır.


11- Trendyol Tekil Talep Çek

Trendyol panelinizde olun bir iade talebini Sopyo panelinize getirebilirsiniz. Bunun için İade Yönetimi sayfasının sağ üst kısmında bulunan Trendyol Tekil Talep Çek butonuna tıklıyoruz.

Trendyol panelinizde bulunan iade talebine ait sipariş numarasını ilgili alana yazıp Talebi Çek butonuna tıklıyoruz.

Trendyol panelinizde bulunan iade talebine ait sipariş numarasını nasıl bulacağınızı Sipariş numaramı nasıl bulabilirim? alanına tıklayarak öğrenebilirsiniz.